Γιώργος Μιχαήλ

Τα σημεία των καιρών πρέπει να αναλυθούν σε μεγαλύτερο βάθος

Άρθρο του Γιώργου Μιχαήλ

Κακά τα ψέματα. Η Ελλάδα, και κατ’ επέκταση η ανθρωπότητα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα ιστορικό σημείο καμπής.

Όσο ο χρόνος κυλάει μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα, τα πρώτα σημάδια της νέας παγκόσμιας πολιτικής είναι πλέον εμφανή. Η σύγχυση η οποία έχει προκληθεί σε όλους τους λαούς είναι πλέον παροιμιώδης. Άνθρωποι οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, το οποίο βασικές αρχές του πολιτισμού διείπαν, έχουν χάσει σήμερα τον προσανατολισμό τους.

Οι δε νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εντός του εικοστού πρώτου αιώνα, εάν η ζωή στο σπίτι τους δεν βασιζόταν σε αυτές τις βασικές αρχές του πολιτισμού, γυρίζουν σήμερα ψυχικά απογυμνωμένοι αναζητώντας την τύχη τους μέσα σε μια χαοτική κοινωνία. Μέσα στη διαφθορά, την αναξιοκρατία και την ανηθικότητα.

Και το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι πλέον στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι σχεδόν κοινό μυστικό πως οι εξελίξεις στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, πριν τις εκλογές του 2023 (αν δεν λάβουν χώρα νωρίτερα), για κάποιους θα είναι απρόβλεπτες και για κάποιους άλλους ίσως να είναι ραγδαίες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το τι ακριβώς μπορεί να συμβεί ή το τι μπορεί να είναι αυτό το καινούργιο το οποίο δεν έχει γεννηθεί ακόμα.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Τουρκία, την εχθρική γείτονα της Ελλάδας, είναι επίσης θολή. Μετά και τις τελευταίες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται πως ο λαός της είναι ακόμα διχασμένος. Ο τωρινός της πρόεδρος ταυτόχρονα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά την επιλογή των συμμάχων του. Και ως συνήθως το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό είναι τις περισσότερες φορές ένα δίκοπο μαχαίρι.

Επιπρόσθετα, το παιχνίδι του διαμοιρασμού, όσον αφορά τον έλεγχο του πλανήτη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καλά κρατεί. Στην καλύτερη περίπτωση οι δύο χώρες θα καταφέρουν να συνεννοηθούν, πάντα εις βάρος των λαών, σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν και η Βενεζουέλα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ποια μπορεί να είναι η χειρότερη περίπτωση. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να προστεθεί και η δική μας περιοχή, στις φλεγόμενες περιοχές του πλανήτη. Ήδη η κατάσταση σε Κύπρο και Αιγαίο είναι σαν το καζάνι που σιγοβράζει. Είναι σίγουρο λοιπόν πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση (μετά την φετινή), θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πατρίδας μας.

Πολλοί πιστεύουν πως στις εκλογές του 1920 η επιλογή των Ελλήνων δεν ήταν σωστή. Εύχομαι και ελπίζω πως 100 περίπου χρονιά αργότερα η κρίση τους θα αποδειχθεί σωστή. Εάν η διαδικασία της αυτοκάθαρσης ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, νέες πολιτικές δυνάμεις και νέοι άνθρωποι μπορεί να αναδυθούν στην επιφάνεια. Υπό αυτή την προϋπόθεση, ίσως δοθεί μία ευκαιρία στην Ελλάδα να εξέλθει κερδισμένη από την επερχόμενη λαίλαπα